top of page

Onze voorzieningen

Zuid Vooruit biedt, samen met inwoners en andere organisaties, diverse vormen van ondersteuning in Groningen-Zuid. Ook ontwikkelen we nieuwe vormen van ondersteuning. Hieronder lichten we een aantal toe.

DigiContact

DigiContact is ondersteuning op afstand via beeldbellen. Je kunt met je iPad of computer 24 uur per dag contact maken. Het enige wat je hoeft te doen is de knop 'maak verbinding' aan te klikken. Er komt vervolgens een professionele begeleider in beeld die jou kan helpen. Als je het prettiger vindt dan kun je ook gewoon bellen, zonder beeld. Voor vragen of aanmelding kan er contact worden opgenomen met Zuid Vooruit; 06-10030772 of via zuidvooruit@dignis.nl

Lees hier ook de folder van DigiContact.

Bekijk hier een filmpje van DigiContact

Ontmoetingsplekken

Binnen Zuid Vooruit werken we, samen met anderen, aan het het opzetten van een ontmoetingsplek in elke wijk. Op een ontmoetingsplek kun je als inwoners elkaar ontmoeten, advies vragen, meedoen aan diverse activiteiten en/of deze zelf met iemand anders organiseren.

Op deze ontmoetingsplekken kun je steun krijgen en geven aan andere wijkbewoners waardoor je je thuis beter en langer zelf kunt redden en zich hier sterker in voelt.

Er worden op de ontmoetingsplekken diverse activiteiten aangeboden welke bijdragen aan de pijlers van positieve gezondheid, bijvoorbeeld een interactief muziekcafé, Tai Chi tao (bewegen met aandacht en focus), Oma’s soep (koken met studenten) of een beeldquiz (train uw brein).  Per wijk kunnen de activiteiten verschillen: immers, als inwoner bepaal je dit zelf mee! Ook activiteiten op het gebied van sociale activering hebben en krijgen een plek in onze ontmoetingsplekken. Ook zijn er mogelijkheden om op de ontmoetingsplekken als vrijwilliger te werken.

Kijk voor meer info ook bij het IKT.

Een kop koffie drinken, samen bewegen, muziek maken, eten...

 

Hier kun je zien welke ontmoetingsplekken er zijn in Groningen-Zuid.

Begeleidingsgroep

Buurtcirkels

De Buurtcirkel is een sociaal netwerk voor jou als inwoner van Groningen-Zuid: een netwerk van 9-12 wijkbewoners waar je steun van krijgt en steun aan kunt geven, iedereen vanuit zijn/ haar eigen talenten. Een vrijwilliger uit de wijk helpt jullie hierbij: in de onderlinge samenwerking en het bekend raken met de buurt. Zo kom je in contact met de mensen om je heen en bouw je jouw eigen netwerk op. Als deelnemers geef je samen invulling aan jullie Buurtcirkel.

De basis is dat iedereen bereid is iets voor een andere deelnemer van de Buurtcirkel te doen.

Aan de Buurtcirkel is ook een Buurtcirkelcoach verbonden. Hij of zij ondersteunt jullie groepsproces en de vrijwilliger en staat voor je klaar als je meer professionele ondersteuning nodig hebt.

Sociale activering

Alle inwoners van Zuid kunnen en mogen hun talenten inzetten en actief meedoen, ieder op zijn en haar eigen manier en natuurlijk gericht op datgene wat hij of zij kan. Op die manier kun je als inwoner iets bijdragen en daarmee iets betekenen voor je omgeving. Of dat nu in een betaalde of vrijwilligersbaan is, elke bijdrage telt!

Wanneer dat niet goed lukt, bieden we jullie als inwoners tussen de 18 en 67 jaar waar nodig ondersteuning.

Jouw interesse in een bedrijfstak als zorg of horeca, in combinatie met wat je kan of wil, zijn leidend. Als de stap naar betaald werk te groot is, zijn er tussenstappen mogelijk, zoals:

  • Participatie in diverse wijkactiviteiten

  • Arbeidsmatige dagbesteding

  • Vrijwilligerswerk

  • Participatiebanen

  • Leerwerktrajecten

  • Jobcoaching

Momenteel zijn we bezig om deze tussenstappen in het gebied van Zuid voor jullie mogelijk te maken: “door de wijk en voor de wijk”.

Op onze ontmoetingsplekken vindt je meer informatie. Bellen of mailen kan natuurlijk ook altijd, ook als je zelf ideeën hierover hebt.

Veelgestelde vragen

Ik krijg zorg van Zuid Vooruit, maar ik krijg een rekening van Dignis. Hoe zit dat?

Ik wil graag iets betekenen voor anderen in de wijk. Is dit mogelijk?

Kan ik zomaar een ontmoetingsplek binnenlopen?

Dignis|Lentis is één van de partijen van Zuid Vooruit. Zij verzorgen de administratie en versturen dus ook de rekeningen.

Graag! We willen zoveel mogelijk samen in de wijk doen. Neem gerust contact op via ikt@zuidvooruit.nl.

Ja! Je bent van harte welkom! Onze algemene voorzieningen zijn vrij toegankelijk. Voor zorg en ondersteuning heb je een verwijzing van een WIJ-team nodig.

bottom of page