top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverZuid Vooruit

Introductie MindPower: empowermenttraining voor vluchteling jongeren (gratis training)

MindPower is een trainingsprogramma voor vluchteling jongeren op basis van psycho-educatie en empowerment. Jongeren zijn bezig met hun zoektocht naar hun eigen identiteit maar voor jongeren met een vlucht achtergrond is dit een dubbele opgave.

Hoe kunnen zij een weg vinden tussen de oude en de nieuwe cultuur? Naast "puber problemen" zoals onzekerheid, school, relaties spelen traumatische herinneringen, het gemis van achtergebleven vrienden en familieleden een grote rol. Hoe kunnen zij omgaan met hun stress en gevoelens van depressiviteit? Hoe kunnen de vluchteling jongeren hun zelfredzaamheid vergroten door het versterken van de eigen kracht en talenten? De training bestaat uit 6 dagdelen. Tijdens de training wordt gebruikt gemaakt van theorie ( kenmerken depressie, rouw fases), activerende en creatieve elementen, bekijken van film- en beeldmateriaal gerelateerd aan de onderwerpen, ademhalings-en ontspanningsoefeningen of ander lichaamsgericht werken, groepsgesprekken en ervaringsgericht werken in groepsverband en verschillende coping stijlen en oefeningen uit de cognitieve gedragstherapie. Op basis van het onderzoek dat is gedaan door Pharos en aan de hand van eerdere MindPower trainingen zien we de volgende effecten bij jongeren: * Toepassen van ademhalingsoefeningen of beweging als manier om stress gevoelens te verlagen * De deelnemer weet grenzen aan te geven * De manieren van expressie zijn toegenomen ( De deelnemer huilt, praat, schrijft, zoekt een rustig plekje op) wanneer hij met zijn emotie wordt geconfronteerd * De deelnemer zoekt vaker sociaal contact op, juist ook wanneer stress ervaren wordt * De deelnemer deelt gedachten, gevoelens, een mening met anderen.


De jongeren geven aan dat ze zich door de training beter kunnen concentreren op hun huiswerk en dat ze meer inzicht hebben in stress, hoe het werkt en wat je er tegen kan doen.

Dit zorgt er ook voor dat ze hun emoties ( en daaruit voortkomende gevoelens van bijvoorbeeld agressie ) beter onder controle leren te krijgen.


De groepen bestaan uit 8 tot 12 jongeren tussen de 15 en 19 jaar.


Tijdens de training zal er naast de ervaren VluchtelingenWerk trainer een co-trainer aanwezig zijn. De co-trainer is een ervaringsdeskundige nieuwkomer die een waardevolle culturele bruggenbouwer tijdens de training is.


Wil je meer weten over MindPower of andere trainingen die door VluchtelingenWerk worden gegeven?

Of heb je vragen over de inzet van onze culturele bruggenbouwers; de Ervaringsdeskundige Nieuwkomers?

Bekijk de folder!

MindPower_Folder (003)
.pdf
Download PDF • 3.59MB

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page